IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се забави леко до нивата си от октомври

Базисната инфлация обаче остава без промяна вече трети пореден месец

12:37 | 05.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Темпът на инфлацията в еврозоната се очаква леко да се е забавил през декември 2017 г. до 1,4% спрямо предишния месец, когато бе на ниво от 1,5%. Така реално потребителските цени се връщат на нивата си от октомври. Това сочат предварителните оценки на Европейската статистическа служба Евростат.

Основният двигател на потребителските цени за пореден месец представляват цените на енергията, макар че темпът им на нарастване се забавя в сравнение с ноември 2017 г. - от 4,7% на 3,0%, колкото бе и през 10-я месец на годината.

Цените храните, алкохола и тютюневите изделия през декември също забавят съвсем леко увеличението си спрямо предишния месец до 2,1% спрямо 2,2%.

Повишението на цените на услугите остава без промяна за пореден месец на ниво от 1,2%. Цените при неенергийните индустриални стоки обаче леко се повишават спрямо ноември, като ръстът им достига ниво от 0,5% спрямо 0,4%.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, остава без промяна за трети пореден месец на ниво от 0,9%.

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло ще бъдат публикувани на 17 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още